lördag, november 04, 2006

LCD vs Plasma

Då kommer vi till den ständiga frågan: "Ska man köpa en lcd eller plasma, vilken är bäst". Ska försöka reda ut begreppen här.
En plasma var länge det enda alternativet om man ville ha en stor bra tv. Lcd har dock jobbat sig uppåt och närmar sig plasma med stormsteg.
Några fördelar med de olika teknikerna:


Plasma
  • Bra kontrast, dvs har många olika färger mellan svart och vitt
  • Har inte problem med släpningar
  • Relativt billiga
Lcd
  • Visar ofta en upplösning som inte är skalad, som plasma
  • Bättre färgåtergivning
  • Behöver inte vara lika mörkt i rummet som med plasma

Plasma har egentligen ingen nackdel längre, förr kunde det förekomma inbränningar på skärmen som inte gick att få bort. Men sånt händer inte längre med de nya apparaterna. Plasma visar inte heller full HD upplösning, dvs att den skalar ner bilden på längden, från exempelvis 1280 till 1024 punkter. Detta gör inte en lcd som ofta har en upplösning på 1280 eller mer. Vissa anser att det inte blir riktig HD upplösning då, men skillnaden är minimal.

Lcd har däremot problem med släpningar i bilden, vilket kan göra att vissa billigare apparater uppfattas som sega om man t.ex tittar på fotboll. Blir lite suddigt vid snabba rörelser helt enkelt.
Det är däför viktigt att man tar reda på vad skärmen har för responstid, ju lägre desto bättre. Det här problemet är påväg bort eftersom alla skäramr håller en hög kvalité idag, men kolla för säkerhets skull med din tv handlare innan du köper.

Just nu sänds det inte många kanaler i HD mde det kommer fler och fler , SVT är på väg med några till och med.
Här kommer några bilder på hur skillnaden kan se ut mellan en vanlig upplösning som sänds idag(576punkter), en HD upplösning på 720punkter och en full HD på 1080punkter:





Så slutsatsen är att om du vill ha en tv med en bra upplösning ska du nog satsa på en lcd, känns som man får klarare bild och bättre färger.
Vill du ha en lite billigare skärm ska du satsa på en plasma, inte mycket sämre än lcd men behöver ha det lite mörkare i rummet för att komma till sin rätt. Vad du än gör så se till att köpa en HD-ready skärm. Det får du tillbaka i framtiden då de nya tvstandardena med högre upplösning börjar bli vardag.

Är du sugen på en platt-tv så kan jag rekommendera att du tittar på priser på prisjakt.nu. En bra sida om du vill ta reda på de billigaste priserna. Här kan du även se priser från andra länder. Jag själv har sett en plasma jag va inne på att köpa för 5000kr mindre i Tyskland, ett kap!

Andra bloggar om: , ,

bilderna är hämtade från tydal.nu

Inga kommentarer: